Het grootste openbare park op een dak! Dit prachtige park is het resultaat van een bewonersinitiatief.

Op negen meter hoogte en met een lengte van zo’n 1.200 meter, is Dakpark Rotterdam één van de grootste dakparken van Europa, en een groene oase in een stedelijke omgeving. Naast een verstrekkend uitzicht op wijk en havens, biedt het park een natuurrijke ruimte met volop plek voor sport, spel en vertier. Menig buurtbewoner is in de zomer voor verkoeling te vinden bij de watertrap, er zijn BBQ plekken en een heerlijk recreatieveld.

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Contact.
Ik Accepteer

Tuinen

Verspreid over het park kom je diverse tuinen en pergola’s tegen. Ook begint zich er een Buurttuin met schapen, kippen, moestuinen, fruithaag en Blotevoetenpad. Stichting Dakpark werkt met een groep vrijwilligers en buurtbewoners aan het groenonderhoud op het park en het beheer van de Buurttuin. Iedereen is welkom daarbij aan te haken en te genieten van wat het park te bieden heeft. Op duurzame wijze verbindt het Dakpark zo wonen, winkelen, onderwijs, cultuur en recreatie.

1 kilometer

Het ontwerp van het park heeft een opvallende afmetingen; meer dan een 1 kilometer lang, 80 meter breed en 9 meter hoog. Daarnaast zijn er watertrappen van 7 meter breed en maar liefst 70 meter lang. Een park met grasweiden, bomen en bosschages. Verspreid over het park zijn voorzieningen als bankjes, speelplekken en terrassen. De toegankelijkheid van het park is goed. Door middel van trappen en hellingbanen zijn de verschillende hoogten van het park te bereiken.

Thema’s

In het park zijn drie bijzondere tuinen aangelegd met een eigen thema. In het centrum van het park de Mediterrane tuin met een winterkas waar een restaurant in is gevestigd.  Aan de kant van het Marconiplein is een speeltuin met spannende speelelementen die gebruik maken van de verschillende hoogten in het park. En aan de kant van het Hudsonplein is een Buurttuin waar mensen uit de omliggende wijken actief zijn.

Beplanting

Het park bestaat voornamelijk uit gazon met bomen langs de hoofdwandelpaden. De bomen variëren van diverse soorten esdoorn gecombineerd met kers en magnolia.  Bijna alle bomen zijn meerstammig met daarbij een aantal monumentale exemplaren. Er is gekozen voor gevarieerde beplanting zodat het park er in alle seizoenen kleurrijk uitziet. De randen van het park hebben eveneens kleurrijke beplanting. Vuurdoorn, pruikenboom en pluimhortensia zijn enkele voorbeelden van kleurrijke planten die aan de dakrand komen.

Stichting Dakpark

Stichting Dakpark bestaat uit een club vrijwilligers met als doel ‘met en voor bewoners van Delfshaven (e.o.) en bezoekers van het Dakpark stadsnatuur te beleven, bewerken, initiëren en ontwikkelen’. Waar iedereen kan genieten van het groen, dieren, buiten lekker bezig kan zijn, kan tuinieren, sporten, recreëren, luieren en spelen. Waar we proberen te inspireren tot een gezondere leefstijl, van actief en gezond leven en zelfredzaamheid. Waar je de natuur kunt beleven en we samen verantwoordelijkheid nemen om het groen mooi te houden: waar we buurtbewoners en parkbezoekers samenbrengen en verbinden. Waar we nieuwe kansen signaleren, initiëren en waar mogelijk verder ontwikkelen: waar we doen wat we kunnen, wat we willen, wat we leuk vinden en wat werkt, niks moet, er kan veel.

De foto’s zijn van Esther de Bruin:

www.dakparkrotterdam.nl