Het plan voor de wijktuin werd ondersteund door het gemeente-initiatief Groene Duim 2007. De dienst dS&V maakte het ontwerp, dat werd goedgekeurd door bewoners en de gemeentewerf van deelgemeente Kralingen-Crooswijk voerden het uit.

De wijktuin sloot zich aan bij Transitiontown (TT) Rotterdam, een beweging van onderop die is gebaseerd op de gedachte ´think global, act local´ en het Transitiontown handboek van Rob Hopkins. De tuin is vormgegeven op basis van de Permacultuur-principes, een ontwerpmethode voor een sluitend ecosysteem. De tuin is volledig open en er staan geen (verbods-)borden.

Met een budget van woningcorporatie Woonstad en de toenmalige deelgemeente werden materialen en zaden gekocht en een openingsfeest georganiseerd. Een jaar lang werkten jong en oud samen in de tuin, ondersteund door actieve TT´ers. Robin de Roon opende in juni 2010 de tuin met een groot feest dat werd gesponsord door de lokale winkels. Daarna organiseerden we geregeld feestjes zoals een proeverij van de oogst en een Suikerfeest. Voor elk feestje maakten de buurtvrouwen hapjes en gerechten.

Bekijk de Facebook pagina van de Wijktuin voor de laatste updates.