Pal onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam wandel je door een prachtig natuurgebied met bos, grasvlakten, open water, kleine poelen en langs een heuse getijdengeul.

Schotse Hooglanders grazen de begroeiing kort en er komen allerlei soorten vogels, planten en vlinders voor. De natuurspeeltuin, het eindeloze viswater en de volkstuinjes zijn een verademing voor bewoners van de stadsjungle. Met recht hét rustpunt in de grootste werkstad van ons land en echt een rare plek. Alsof je in het decor van een film bent beland.

Unieke ervaring
Een rondje Eiland van Brienenoord is een fijn stukje joggen aan het einde van de dag. Wandelen kan natuurlijk ook, je loopt het eiland in driekwartier rond. Een unieke ervaring is de grote hoeveelheid verkeer die aan de oostkant boven je hoofd over de A16 heen dendert. Als je geluk hebt klinkt de bel van een brugopening. Als de bomen van de Van Brienenoordbrug dalen, wordt het opeens heel erg stil…. Sta ook even stil bij de resten van het bouwdok in het westen. Hier werden omstreeks 1962 de tunnelsegmenten voor de metro van Rotterdam gemaakt. De prachtige sky-line van de Maasstad daarachter behoeft natuurlijk geen nadere beschrijving. Die imponeert altijd – ongeacht het weer of het tijdstip.

Natuurspeeltuin
Bezoek met kinderen tot 11 jaar ook de avontuurlijke speeltuin. De volkstuinvereniging van Brienenoord en het Zuid-Hollands Landschap hebben er iets moois van gemaakt. Stadskinderen hebben zo dichtbij huis een natuurlijk en avontuurlijke speelplek. Er zijn boomstammen, rivierzand en wilgentakken om mee te spelen. En verder een klimrek, een bijenhotel, picknicktafel, nestschommel en een wilgentunnel. In speciale perken kunnen ze tuinieren met groente, fruit en kruiden. De natuurspeeltuin ‘De Blije Bij’ is dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang is vrij, via de volkstuinvereniging, Brienenoord 17, Rotterdam.

Baron van Brienen
Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan. Toen vormden zich in de Nieuwe Maas enkele slibplaten. Deze platen groeiden aan elkaar vast en raakten begroeid met riet, biezen en griend. Het was eigendom van de adellijke familie Van Brienen. Begin 20ste eeuw bleek de aangeslibde plaat de doorstroming te beperken. Het buitenste deel van de plaat werd daarom afgegraven en boven op het binnenste deel gestort. Zo kreeg het Eiland Van Brienenoord zijn huidige vorm.

Theaterproject ’n Bries
Vanaf het voorjaar tot en met het najaar kunnen kinderen en families actief deelnemen aan Cultuur en Natuur op het Eiland van Brienenoord. Ieder jaar verzorgt Stichting ’n Bries hier avontuurlijke theatervoorstellingen voor omliggende wijken en Rotterdamse scholen. Kinderen worden gestimuleerd om op ontdekking te gaan en te vertrouwen op hun eigen waarnemingen. De stichting is ruim zeven jaar actief voor kinderen en volwassenen op het Eiland van Brienenoord.

Buitenplaats Brienenoord
Buitenplaats Brienenoord is een nieuwe projectruimte op het Eiland van Brienenoord. Een denk- en werkplek met zicht op Rotterdam, middenin de natuur. Een speelplaats voor Rotterdammers van alle leeftijden. Op dit moment is Buitenplaats Brienenoord Bouwplaats Brienenoord. In de komende maanden wordt er een nieuw gebouw gerealiseerd waarbij zoveel mogelijk materiaal hergebruikt wordt van het oude pand.

Bron: Het Zuid Hollands Landschap