Rotterdam wordt een Nationaal Park.

Wat als de straten in Rotterdam tienmaal zo groen zouden zijn? Wat als scholen hun lessen meer buiten zouden laten plaatsvinden? Wat als er minder vervuiling zou zijn en de lucht die we elke dag inademen schoner is? Wat als we ons eten zouden kunnen plukken op straat? Hoe zou de stad er dan uit zien? Hoe zou de stad dan ruiken, voelen en proeven? Welkom in het Nationaal Park Rotterdam: een groenere, gezondere en wildere stad voor iedereen!

Met de campagne Rotterdam Nationaalpark wil Groen010 aansluiten bij de internationale beweging National Park Cities’. Deze beweging bestaat sinds 2019 en heeft als doel om het leven in onze steden wereldwijd te verbeteren. In een National Park City zijn mens en natuur gezond en gelukkig. Een gezonde stad is nodig om in te leven en te floreren, waar je op avontuur kan gaan en tot rust kunt komen. Mensen en andere levende soorten, we zijn allemaal afhankelijk van schone lucht, schoon water en een groene omgeving.

Om dit ambitieuze doel te bereiken, lanceerde de vereniging Groen010 in 2023 een meerjarige campagne en roepen we Rotterdam uit tot een Nationaal Park Stad. En alle Rotterdammers kunnen mee doen! Met deze campagne willen men mensen inspireren en activeren om te vergroenen, te verduurzamen  en oog te hebben voor de natuur om ons heen. Het motto? Meer Rotterdammers naar buiten!

Kijk voor meer informatie op www.nationaalparkstadrotterdam.nl .

Bomen

In de stad staan ruim 160.000 bomen. Ze staan in straten, op pleinen, langs wegen en singels en in plantsoenen en parken. In natuurlijke groenstroken en stukken bos groeien nog eens 450.000 bomen. Samen is dat meer dan 1 boom per inwoner!

Bekijk het HIER.

Singels

Karakteristiek aan Rotterdam is het water en specifiek de singels. Deze blauwe aderen zijn zeer belangrijk voor de stad en het beeld ervan. Ze vormen mooie wandel- en fietsroutes voor toeristen en bewoners.

Bekijk het HIER.

Groen

In en rond Rotterdam bevinden zich bijzondere groene gebieden. Vaak maar op een steenworp afstand van de drukte van de stad. Trek er eens op uit en ontdek wat de stad en de regio te bieden hebben!

Bekijk het HIER.

Stadslandbouw

Steeds meer mensen in Rotterdam verbouwen hun eigen groente, kruiden en fruit verbouwen? Natuurlijk kunt u aan het werk op en in uw eigen (moes)tuin, balkon of dak.

Bekijk het HIER.

Bewoners

Rotterdammers gaan steeds vaker zelf aan de slag met groen in de stad. Dat kunnen stukjes groen zijn, maar ook het schoon en veilig houden van een deel van de straat of buurt. Door zelfbeheer bepalen bewoners zelf hoe uw woonomgeving eruit ziet.

Bekijk het HIER.

Spelen

Hier vind de 10 leuke groene speelplekken in Rotterdam. Er is er nog veel meer natuur en echte wildernis, waar je eindeloos kunt spelen, klauteren of rondfietsen.

Bekijk het HIER.

Kinderboerderijen

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen en te ontdekken wat voor dieren er leven. De kinderboerderij dé plek om op een leuke, veilige manier kennis te maken met boerderijdieren. Vooral in een grote stad als Rotterdam.

Bekijk het HIER.