Het Essenburgpark ligt in Rotterdam West, ten zuiden van de treinbaan, tussen Diergaarde Blijdorp en de Essenburgsingel, tussen de MevlanaMoskee en het Marnix Gymnasium.

In zelfbeheer

Het Essenburgpark is een van de grootste door buurtbewoners zelf beheerde gebieden van Rotterdam, zo niet van Nederland. Wat begon als drie groene buurtinitiatieven die elk een deel van het gebied in beheer namen (De Pluktuin, De Spoortuin en Ieders Tuin) is uitgegroeid tot een ruige groene verbinding met stedelijke uitstraling. Foto’s: Rob van Katwijk

Spoorzone

Het Essenburgpark ligt in Rotterdam-West langs de Essenburgsingel, in de spoorzone tussen het Marnix Gymnasium en de Mevlana Moskee. Bewoners ontwikkelde hier in nauwe samenwerking met het Waterschap en de Gemeente een toegankelijke groene verbinding met veel ruimte voor water. Zo ontstaat een bufferzone om bij heftige buien Rotterdam-West droog te houden.

Sociale functie

Het Essenburgpark is geen park als andere parken, maar een stuk natuur met een sociale functie. Het is de schakel die de ‘Groene Connectie’ mogelijk maakt: een 8 km lang groen lint rondom Delfshaven, waar bewoners samen met zorg- en welzijnsgroepen de stadsnatuur nieuwe waarde schenken.

Groene long

Het park is de groene long van de wijk met verschillende wandelroutes en een apart gebied waar honden vrij kunnen lopen. Bewoners en gemeente werken samen aan een doorgaande groene verbinding van het Centraal Station tot aan het Roel Langerakpark.

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Contact.
Ik Accepteer