Het dak van de Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland.

Het eerste stuk van het lange dak, gelegen op het dak van Station Hofplein, is ontworpen als publiek park: het Luchtpark Hofbogen. Het is voor iedereen dagelijks toegankelijk van 10:00 uur tot zonsondergang.

Het Luchtpark werd gerealiseerd in het kader van het eerste Stadsinitiatief de Luchtsingel in samenwerking met Hofbogen b.v. naar een ontwerp van bureau ZUS en aangelegd door Binder groen en dak.

Luchtpark en de Dakgaard

Het dak biedt plek aan zowel evenementen als kleinschalige initiatieven. Vergroening van het dak zorgt voor een unieke plek om te picknicken of te wandelen met een magnifiek stedelijk uitzicht. Het Luchtpark heeft inmiddels fors bijgedragen aan een positief vestigingsklimaat voor ondernemers in en rond de Hofbogen. In samenwerking met de DakAkker wordt ook een boomgaard met 150 fruit – en notenbomen beheerd die de ‘de Dakgaard‘ wordt genoemd. De fruitbomen worden omlijst door heemvegetatie.

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Contact.
Ik Accepteer

‘Via de Luchtsingel en de ingang aan de Heer Bokelweg kunnen buurtbewoners, Rotterdammers en toeristen straks het Luchtpark Hofbogen op. Bezoekers kunnen dan in het gras loungen, picknicken, op één van de vijftig kunstschapen zitten, of wandelen in de tuin met de fruitbomen en heemvegetatie.

Park à la Highline New York
Architectenbureau ZUS realiseerde vanaf 2012 de Luchtsingel, zodat de Hofbogen een directe verbinding kreeg met het centrum. In 2015, na inspraak met buurtbewoners en ondernemers, volgde het ontwerp voor het eerste deel van het park op het dak. ‘Luchtpark Hofbogen’ is een mooi begin voor de ontwikkeling van de rest van het dak van de Hofbogen. Een langgerekt dakpark à la Highline in New York zou hier zo maar werkelijkheid kunnen worden,’ aldus Elma van Boxel, directeur ZUS.

Populair evenemententerrein
Een deel van het Luchtpark Hofbogen bestaat uit een evenemententerrein. Zo is het dak de afgelopen jaren decor geweest van silent roof cinema Roffa Mon Amour, Conny Janssen Danst, Motel Mozaïque, Wunderbaum, het RYPP Wijnfestival, de Operadagen Rotterdam, de Rotterdamse Dakendagen en jeugdvoorstellingen van het Hofpleintheater. Ook deze zomer staan er weer mooie initiatieven op het programma.