De Heemraadssingel is een singel van circa 1,5 km in Delfshaven op de grens van de wijken Middelland en het Nieuwe Westen.

De Heemraadssingel begint bij de kruising met de Rochussenstraat, bij metrostation Coolhaven en eindigt bij de Diergaardetunnel nabij de oude hoofdingang van Diergaarde Blijdorp.

Heemraadssingel
De Heemraadssingel is de Rotterdamse singel met de meeste allure. Singel en bebouwing zijn aangelegd tussen 1893 en 1926. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden hier vooral beter gesitueerde Rotterdammers. Foto’s uit die tijd tonen een statig straatbeeld. De Tweede Wereldoorlog vormt mede door de vestiging van de SD (Sicherheitsdienst) aan de singel een bijzonder bewogen periode. In de jaren 40/50 worden er aan de singel steeds meer bedrijven en instellingen gevestigd. In de zeventiger jaren doen grootstedelijke problemen als prostitutie, criminaliteit en drugsgebruik hun intrede. Na jaren van neergang door overlast en onveiligheid treedt rond 1996 een ommekeer op. Sindsdien is de Heemraadssingel steeds meer in trek, wat onder meer blijkt uit het feit dat bedrijfspanden worden omgezet in appartementen.

De Heemraadssingel is een singel met veel groen. Er staan tientallen verschillende boomsoorten, waaronder de dikste esdoorns van Rotterdam. In de bomen nestelen in het voorjaar veel spreeuwen.

De naam Heemraadssingel verwijst naar heemraden van Schieland. De singel maakte deel uit van een uitbreidingsplan van G.J. de Jongh. Bij de kruising van de Heemraadssingel en de Mathenesserlaan staat de voormalige burgemeesterswoning uit 1906.

Singeldingen
Aan de Heemraadssingel is ook Singeldingen te vinden. Het is een zomerplezierplek in het Heemraadspark. Het is een buurtinitiatief bedacht en gemaakt voor en door alle bewoners van de omliggende wijken. Singeldingen is een kiosk met terras en in de zomerperiode is er een aanstekelijk programma voor jong en oud. Kijk voor het programma op www.singeldingen.nl.

Bron: www.heemraadssingel.nl & Wikipedia en Singeldingen