Rotterdam is een park rijker!

Met als tijdelijke naam ‘Ons Park’ hebben bewoners van het Noordereiland zich de afgelopen jaren ingezet om de voormalige bouwlocatie van de Willemsspoortunnel bestemd te krijgen tot park. Het zou een taaie en langdurige strijd worden met de nodige ups en downs. Het is dankzij de niet aflatende betrokkenheid van bewoners, de Bewoners Vereniging Noordereiland, deskundigen die zich aan hun kant schaarden, fracties van diverse politieke partijen in deelgemeente en gemeenteraad dat men uiteindelijk dit resultaat heeft kunnen boeken.

Ons Park 1

Zestien december 2010 besliste de Gemeenteraad dat dit stukje Rotterdam park is. Maar de bewoners hebben wel het gevoel dat men het voor de poorten van de hel hebben moeten wegslepen. Toenmalig wethouder Karakus werd gedwongen door een ‘vastgestelde stedelijke bouwopgaaf’, het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Feijenoord werd gedwongen door ‘de Coolsingel’, de gemeentelijke diensten werden gedwongen door hun ‘eigen visie’,  woningcorporatie Woonstad werd gedwongen door de ‘Ontwikkelcombinatie’ waar ze zelf lid van waren.
En de bewoners? Wij werden gedwongen door het verlangen naar een stukje groen in onze buurt.

Ons Park 5

Het Noordereiland heeft geen openbaar groen en al helemaal geen aaneengesloten groen. Het groen op het eiland bestaat uit de bomen op de kades en in de straten en de schaarse, nog net niet allemaal geheel bestrate, particuliere tuinen. Geen plek dus voor de kinderen om kennis te maken met de ‘stadsnatuur’,  geen plek om op warme zomeravonden even af te koelen, geen plek om met vrienden samen te komen, geen groene verkoelende long die de stadse omgeving zo dringend nodig heeft.

Ons Park 4

Maar nu hebben we Ons Park!
Voor de bewoners ligt de enorme uitdaging om de nieuwe groene ruimte zo slim mogelijk in te delen en in te richten. Wat kan er eigenlijk allemaal op 9500 m²?  Wat kost dat? Wie kiest? Wie besluit?
Vragen die in de loop van de komende jaren een antwoord moeten krijgen.

Tips en trucs!? Als er lezers zijn die tips, trucs, aanbevelingen, meningen, ervaringen en expertise hebben? Alsjeblieft! Deel die met de bewoners! Neem contact op met het Parkenoverleg van Rotterdam.

Bewoners koersen aan op een wijkpark wat de parel in de Nieuwe Maas nog aantrekkelijker zal maken. Een groen rustpunt nabij de eeuwig stromende rivier waar het goed toeven is.

Tot ziens in Ons Park!

–  Door Pim Janse – vertegenwoordiger van Ons park bij het Rotterdamse Parkenoverleg –