Citizen Science wateronderzoek Spoortuin, Essenburgpark

Laden Evenementen

Alle Evenementen

De KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert samen met de Spoortuin en het Essenburgpark een Citizen Science wateronderzoek.

Aantal deelnemers: 20. Voorkennis is niet nodig.
Geef je op via natuurlijkrotterdam@nullknnv.nl
De verzamelplek wordt dan in detail toegestuurd.

Met citizen science (burger wetenschap) kan iedereen die dat wil onderzoeker worden. Met dit citizen science waterproject van de KNNV Natuurlijk Rotterdam wordt de ecologische waterkwaliteit in beeld gebracht. Wil je zelf ontdekken en leren wat in en rond het water leeft? Wil jij begrijpen hoe de wetenschap werkt? Wil je meedenken over het waterbeheer in een Rotterdams stadsnatuurgebied? Dan is dit iets voor jou! In gezond water schuilt een enorme rijkdom aan dieren en planten. Ook in het water in het Essenburgpark.

Schoon water is de basis voor de biodiversiteit in en rond het water. In stedelijk gebied is ecologisch gezond water belangrijk voor een gezonde en prettige leefomgeving voor planten, dieren, mensen en … de kwaliteit van de bodem. Als burgerwetenschapper kun je meedoen om de ecologische waterkwaliteit van het water in jouw buurt te meten. De resultaten van deze metingen helpen om mee te denken en te beslissen wat we kunnen doen om de waterkwaliteit voor planten en dieren te verbeteren.

Hoe hoger de biodiversiteit, hoe beter de natuur het water schoon kan houden.

Wat ga je doen?

Ecologische metingen, zoals:

  • Met een schepnet waterdiertjes vangen en in een bak met een zoekkaart ontdekken welke soort het is.
  • Water- en oeverplanten met een hark naar de kant trekken. Daarna uitzoeken welke soorten het zijn. Dat kan met een zoekkaart, maar ook met Plantnet of ObsIdentify op een smartphone of tablet.

  • Fysische eigenschappen van het water en de omgeving ervan meten, zoals: de diepte van het water, de temperatuur, kleur, geur, de stroomsnelheid, afval op de oever, de helderheid van het water meten met een secchischijf, enz.. Chemische eigenschappen, zoals de pH.

Deelname is gratis.
Aantal deelnemers: 20. Voorkennis is niet nodig.
Geef je op via natuurlijkrotterdam@nullknnv.nl
De verzamelplek wordt dan in detail toegestuurd.
De mensen van de Spoortuin en het Essenburgpark zorgen voor koffie, thee met een versnapering erbij.

Wat is en doet de Natuurlijk Rotterdam?

Natuurlijk Rotterdam is een actieve vereniging van natuurliefhebbers en -beschermers in Rotterdam en omgeving. Het werkgebied omvat de gemeenten Rotterdam, Barendracht, Albrandswaard en Ridderkerk. De doelen zijn natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Samen ontdekken, beleven en beschermen wij die natuur. Dat gaat via excursies, workshops, lezingen, adviezen aan de gemeente, particulieren en organisaties. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in Rotterdam e.o. De afdeling behoort bij het netwerk van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging waartoe circa 50 afdelingen in Nederland behoren.

Ga naar de bovenkant