Bovenop het dak van een multifunctioneel gebouw  aan de Vierhavenstraat in Rotterdam-west is een heus park met bomen, bloemen, struiken en grasvelden aangelegd. Bij dit Dakpark is er sprake van dubbel grond gebruik.  Op straatniveau bedrijvigheid en op de daken van de winkels en bedrijven een riant park.

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Contact.
Ik Accepteer

1 kilometer
Het ontwerp van het park heeft een opvallende afmetingen; 1 kilometer lang, 80 meter breed en 9 meter hoog. Daarnaast zijn er watertrappen van 7 meter breed en maar liefst 70 meter lang. In het park komen drie themaparken: een mediterrane -, een speel- en buurttuin. Het groene karakter van het Dakpark staat centraal. Een park met grasweiden, bomen en bosschages. Verspreid over het park zijn voorzieningen als bankjes, speelplekken en terrassen. De toegankelijkheid van het park is goed. Door middel van trappen en hellingbanen zijn de verschillende hoogten van het park te bereiken. Ook is ook een lift.

Thema’s
In het park zijn drie bijzondere tuinen aangelegd met een eigen thema. In het centrum van het park de Mediterrane tuin met een winterkas waar een restaurant in is gevestigd.  Aan de kant van het Marconiplein is een speeltuin met spannende speelelementen die gebruik maken van de verschillende hoogten in het park. En aan de kant van het Hudsonplein is een tuin waar memsem uit de omliggende wijken actief zijn. 

Waterstromen
Het park bestaat voornamelijk uit gazon met bomen met een opvallende waterstroom langs de hoofdwandelpaden.

De bomen variëren van diverse soorten esdoorn gecombineerd met kers en magnolia. Bijna alle bomen zijn meerstammig met daarbij een aantal monumentale exemplaren. Er is gekozen voor gevarieerde beplanting zodat het park er in alle seizoenen kleurrijk uitziet. De randen van het park hebben eveneens kleurrijke beplanting. Vuurdoorn, pruikenboom en pluimhortensia zijn enkele voorbeelden van kleurrijke planten die aan de dakrand komen. 

Bron tekst en foto’s:

www.dakparkrotterdam.nl en Esther de Bruin