De jaarlijkse groenrede(n) van de Parkenmaand, uitgesproken door de Gebroeders Groen op zondag 6 september in het Heemraadspark.

Ten geleide: Bedankt voor de uitnodiging wij vinden de parkenmaand altijd een heel fijn, goed en waardevol initiatief en dragen hierbij graag aan mee. En toevallig is voor ons het eerste wapenfeit ten behoeve van de stadsnatuur precies hier op de Heemraadssingel ontstaan. Een filmpje over de vogels al hier. Dat heeft ons nu zo’n 6 jaar later gebracht tot deze rede, genaamd:

Een nieuw goed doel: Vereniging Stoepplantbescherming

Het is misschien onderhand een cliché, maar onze wereld is de afgelopen 6 maanden drastisch geslonken. We moesten het doen met het uitje naar de supermarkt en als je geluk had met een ommetje in een van de prachtige Rotterdamse parken, indien deze natuurlijk niet gesloten waren vanwege de drukte. Deze gekke periode was echter wel een tijd waarop je even stil kon of moest staan. En daardoor werd de buurtmerel weer gehoord en het park en de boom of plant voor je huis was of werd ineens heel interessant en bijzonder. Of te wel de omgeving om je heen werd nu ineens je wereld. En daar ging men beter naar kijken. De vogelbescherming kreeg nog nooit zoveel nieuwe leden als tijdens de corona crisis. Omdat mensen ineens aandacht hadden voor de vogels in hun achtertuin of stadspark. De wachtlijsten van de stadsmoestuinen staan overvol. Op het nieuws, waren naast de corona headlines, ineens verslag van herten en wilde zwijnen die door de straten rende en bevers en dolfijnen die door de kanalen zwommen. Nu werd er vaak gezegd dat dit was omdat men minder op straat was door de lockdown en de dieren hun kans zagen. Nee dit is echt een kwestie van beter kijken. Herwaarderen. Het ging als het ware leven. Men herwaardeerde ineens zijn eigen omgeving.

Stadsnatuur

Wat voor ons natuurlijk als muziek in onze oren klonk. Wij die proberen de stadsnatuur een betere waardering te geven zagen dat het kon …

Trouwens deze herwaardering hebben wij zelf elke dag op de plee sinds onze moeder een krantenartikel van ons in de plee heeft gehangen met de pakkende titel ‘wees die ratten dankbaar’. Maar dat even terzijde.

Een uiting van deze herwaardering werd ook duidelijk met een andere hype, wellicht in de bubbel waarin wij leven, het zogenaamde botanisch stoepkrijten.

Stoepkrijten

Even een korte definitie van deze trend: In Frankrijk en Engeland is het een rage: met stoepkrijt de namen bij “on”kruid op de stoep schrijven. Door ze van een naam te voorzien helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen en er meer plezier aan te beleven. Al doet de naam er niet per se toe bij ons, maar het verhaal des te meer.

Zelfs NOS durfde eraan met headline en al! 300.000 kijkers en meer dan 400! comments werden gepost, waaronder: “Is het alweer komkommertijd”. Waarvan wij dachten: “Goeie gok, maar komkommers groeien nou net niet tussen de stoeptegels”.

Enfin, op een of andere manier werden wij het botanische stoepkrijt koppel van Rotterdam. En hebben we voor menig tv/radio station lekker lopen krijten. Waarbij je de verslaggevers steevast met open mond zag toe kijken. Met een soort van blik van “wat gebeurd mij hier nou?”. Het hele punt van het krijten is dat je je eigen omgeving leert te waarderen en dat er veel soorten om je heen groeien die interessant genoeg zijn om te ontdekken. Maar bovenal dat deze plantjes eigenlijk alleen maar voordelen met zich meebrengen (op de struik nagelaten die je verhinderd om de hoek te kijken bij de kruising daargelaten aka verkeersveiligheid). Zo bevorderen ze de biodiversiteit (vooral insecten), nemen ze veel water op wat helpt tegen wateroverlast en koelt groen de stad af ipv het opwarmende kale asfalt. En dat voor gratis. Een win-win voor iedereen dus, zou je zeggen …

Leefbaar

Maar niet voor meneer Van Schaik, Leefbaar Rotterdam raadslid, JAWEL LEEFBAAR, WAT WE VANAF NU NATUURLIJK ONLEEFBAAR NOEMEN. Zo stelt hij augustus jl. bij Rijnmond dat ‘Rotterdam verandert in een jungle’ en dat hij niet meer normaal op een bankje kan zitten vanwege ‘onkruid’. Stel je voor dat je op een plant gaat zitten! Dan wordt z’n mooie beige kleurige pantalon vies.  Misschien wel de mooiste quote uit dit artikel schetst perfect zijn situatie: Het is een schande dat als je hier in Hillegersberg visite uit bijvoorbeeld Brabant uitnodigt, ze dan denken dat ze in het Kralingse Bos lopen.” GENIETEN.

Stoepplantjes

Maar wat wij wel hebben gemerkt is dat stoepplantjes nog door veel mensen als gek, raar of stom of compleet gestoord of gewoonweg over het hoofd worden gezien. In het algemeen staat chaos de mens niet aan en zijn we altijd op zoek naar orde. En dat komt het kleine beetje groen in de buurt duur te staan. (Terwijl het minder weghalen van de plantjes elk jaar ongeveer juist 35 miljoen oplevert volgens de gemeente). De stoepplant heeft dan ook nog veel te winnen wanneer je deze vergelijkt met de gewaardeerde buurtmerel. Het wordt wat ons betreft dus hoog tijd voor een nieuw goed doel: Niet de Vogelbescherming maar de Stoepplantbescherming. Wilt er al iemand lid worden?

De visie van dit raadslid weerspiegelt namelijk maar al te goed dat wij de natuur zomaar mogen gebruiken als object. Alles ten behoeve van de mens. Het is een gebruiksvoorwerp. Als we echt met z’n allen een duurzamere toekomst willen dan ontkomen we er niet aan om anders om te gaan met alles wat leeft. We zullen de natuur om ons heen moeten zien als subject, als andere levensvormen, als personen. Zolang wij natuur zien als gebruiksvoorwerp zullen we het voor ons gewin gebruiken. Hoog tijd dus dat we naar een ander narratief toe bewegen.

Dit brengt ons weer terug bij corona. Want tijdens deze periode zijn we anders gaan denken. Het heeft iets getriggerd. De vanzelfsprekendheid was er niet meer en de doodnormale dingen werden geherwaardeerd. Inclusief de natuur op de stoep.

Achteraf bleken de dolfijnen in de grachten niet waar, maar de boodschap dus des te meer. Want ga je eenmaal kijken naar het vanzelfsprekende, dan kom je vaak tot de conclusie dat de kleine wereld om je heen eigenlijk geen beperking hoeft te zijn en groter is dan je denkt. Hou die ‘corona herwaardering’ daarom vast of nog beter ga vanuit daar verder met waarderen! Dat kan natuurlijk maar al te goed tijdens deze parkenmaand! Bescherm het vanzelfsprekende want het is en blijft niet alleen de leefomgeving van jouw, maar van velen met jouw. Dit is niet alleen goed voor de stad en zijn parken maar zeker OOK voor jezelf!

(p.s. benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met waarderen? Ga mee met de parkenmaand of ga mee met onze tours).

Op zondag 6 september uitgesproken door Marvin en Kevin Groen, de Gebroeders Groen

Ook op video:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Contact.
Ik Accepteer