Park Rozenburg

Park Rozenburg is een stadspark in de Rotterdamse wijk Kralingen. Een andere benaming is het Rozenburgpark. Het park is een 3 hectare groot tussen de Oudedijk en de Kralingse Plaslaan.

Park RozenbRozenburg1urg dankt zijn naam aan Villa Rozenburg, een woonhuis aan de Oudedijk, waarvan het perceel zich uitstrekte tot aan de Kralingse Plas. In 1895 kwam Villa Rozenburg in het bezit van de Gemeente Rotterdam.

Rozenburg5

 

 

 

 

 

 

 

In een vergadering op 9 maart 1911 besloot de Gemeenteraad van Rotterdam tot de aanleg van een villawijk en de aanleg van het park op het terrein van het voormalige buiten. Tegenwoordig hebben hetpark en het wijkje de status beschermd stadsgezicht.

Rozenburg2

Van 1895 tot 1900 liep hier het Rozenburgerpad, voor die tijd bekend als de Vriendenlaan. In het park lag tot 1950 de Rozenburgbrug over het water van de vijver, waarover eeuwenlang ook een treurwilg hing, die eind 2002 of begin 2003 is bezweken. Omstreeks de jaren ’80 werd er een bescheiden fontein geïnstalleerd. In 2005 werd aan de vijverrand een nieuwe wilg geplant.

Rozenburg3

Het parkenoverleg van Rotterdam